Smaczny chleb to pychota

Smaczny chleb to pychota

Obecnie nie wyobrażamy sobie dnia bez bochenku, bułek, rogali. W Polsce spożywa się blisko 100 kg pieczywa rocznie na osobę. Pieczywo piecze się z ciasta wytworzonego z mąki, wody, soli i różnych dodatków takich jak: mleko, specyfiki spulchniające, przyprawy ziołowe, cukier, substancje zapachowe, pestki dyni, słonecznika, soja, mak, sezam, suszone śliwki. Aktualnie ze względu na bieg obrocie przemysłu młynarskiego kraje zachodnie wyrabiają najwięcej pieczywa białego, które niestety nie należy do najzdrowszych. Jedzenie go leży u podstaw nasilania się wielu chorób cywilizacyjnych. Mąka, z której wypieka się białe pieczywo jest pozbawiona większości cennych składników odżywczych. Za najzdrowsze uważa się pieczywo razowe (z mąki pszennej i żytniej) gromadzi bowiem najwięcej istotnych i cennych składników odżywczych wśród innymi: błonnik, białko, tłuszcz, sole mineralne, witaminy. Zwłaszcza proponuje się spożywanie pieczywa zawierającego pełne ziarna i nasiona roślin oleistych. Niestety ze powodu na postęp przemysłu także ten rodzaj pieczywa pomijając pozytywnymi przejawami niesie ze sobą zagrożenia. Powiększone w stosunku do lat dawnych wykorzystanie środków opieki roślin może doprowadzać do pozostawanie niebezpiecznych substancji w  ziarnach zbóż i nasion. Najbardziej logicznym rozwiązaniem jest jedzenie różnych typów pieczywa. Ze względu na gatunki użytej mąki wyróżnia się następujące grupy pieczywa:

– pieczywo żytnie – wypieka się je przede wszystkim z mąki żytniej (ciemnej lub jasnej), wody i soli. Ciasto sporządza się na zakwasie z niewielkim dodatkiem drożdży i czasami mąki pszennej (do 15%). Do tego typu należą: chleb żytni, pumpernikiel;
– pieczywo pszenne – piecze się z różnych typów mąki pszennej. Pośród pieczywa pszennego wyróżnia się wyroby: zwykłe, wyborowe (zawierające 3-15% cukru i tłuszczu oraz inne dodatki) oraz półcukiernicze (zawierające ponad 15% cukru i tłuszczu). Do tego typu należą: bułki poznańskie, bagietki francuskie, chleb pszenny, chleb graham, bułki grahamki, chleb pszenny razowy, bułki warszawskie, kajzerki, chleb tostowy, rogale, obwarzanki;

– pieczywo mieszane – jest to pieczywo sporządzane z mąki pszennej i żytniej na zakwasie z dodatkiem drożdży. Wśród pieczywa mieszanego znajdziemy: chleb sitkowy, wiejski, słonecznikowy,  kaszubski, krakowski, oliwski, mleczny, praski, z soją.

Małym dzieciom zaleca się pieczywo typu graham, odradza się natomiast chleby z dodatkiem polepszaczy, środków antypleśniowych, konserwantów. Pieczywo jest jednym z podstawowych źródeł składników odżywczych i kalorii. Zawiera węglowodany, białka, aminokwasy, tłuszcze, błonnik, potas, fosfor, magnez, wapń, sód, witaminy grupy B, witaminę A oraz E.100 g pieczywa dostarcza około 250 kilokalorii. Z przykrością stwierdzam pieczywo nie należy do trwałych produktów spożywczych. Najważniejszym sposobem na zatrzymanie jego świeżości i wykluczenie czerstwieniu jest pakowanie go w folię, papier albo zamrażanie. Najbardziej znaną w naszym kraju odmianą pieczywa chleb.

Artykuły podobne na blogu

3 komentarze


  1. również napisze komentarz. Fajowa stronka. Wszystkich pozdrawiam

    Odpowiedz

  2. również wpisze komentarz. Szałowa stronka. Pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *